TET: CO2 Reductieprojecten op de kaart

Voor een goede start van het zomerreces nemen Giulietta Cohen van ORAM en Stephanie Kool-Claessens van Nobian u vanuit de Portstudio graag mee in een Talks Energie Transitie op donderdag 1 juli. Concrete projecten op de kaart zetten die leiden tot CO2 reductie, daar zijn we van bij TET. We denken ook dit keer weer een interessant programma te hebben en zelfs met een primeur: de AMA (Advanced Methanol Amsterdam) fabriek – de eerste in z’n soort ter wereld – die in de haven van Amsterdam komt te staan.

 

#TET1 Advanced methanol Amsterdam (AMA) 

GIDARA Energy kondigde vandaag de bouw van haar eerste geavanceerde biobrandstof-fabriek in de haven van Amsterdam aan. De nieuwe fabriek zal niet-recyclebaar afval omzetten in geavanceerde methanol. Deze biobrandstof van GIDARA Energy vervangt fossiele brandstoffen, wat jaarlijks aanzienlijke CO2 reductie oplevert. De moderne fabriek zal ongeveer 87,5 KTA (kiloton per jaar) duurzame methanol produceren. Dit komt overeen met afval van 290.000 huishoudens. Dit afval zou anders worden gestort of verbrand. 

Chris van der Zande, Director operations G.I. Dynamics, gaat ons alles over deze nieuwe technologie vertellen. 
Call for action: Welke samenwerkingen versnellen dit project? 

#TET2 Tata Steel IJmuiden: waterstof in de staalindustrie

Samen met de Nederlandse regering heeft Tata Steel de Expression of Principles opgesteld die ambieert in 2030 de CO2-uitstoot al met 40% te hebben teruggebracht. Maar welke technologieën lenen zich daarvoor? Voor één van de projecten zijn de eerste stappen naar een vergunning gezet. Daniëlle Nijhof, Process Engineer van het Project Everest, vertelt ons over het plan voor het afvangen en opslaan van CO2 en het produceren van blauwe waterstof. 

Tegelijkertijd richten Tata Steel, Nobian en Port of Amsterdam zich met het project Hermes op groene waterstofproductie. Met de geproduceerde waterstof, zowel groen en blauw, start een waterstofeconomie in de IJmond regio.  
Call for action: Welke mogelijkheden zijn er voor het inzetten van waterstof? 

Q&A en netwerken

Mocht u een vraag willen stellen aan de TET sprekers, stuurt u deze dan voorafgaand aan Giulietta Cohen.

Aanmelden

Mis het niet en meld u nu aan voor de TET van 1 juli! 

Programma:

09.00 uur:Opening | Welkom: Giulietta Cohen, ORAM en Stephanie Kool-Claessens, Nobian
09.10 uur:TET 1: Advanced methanol Amsterdam (AMA) 
09.25 uur:TET 2: Tata Steel: waterstof in de staalindustrie
09.40 uur:Uiteen in online netwerkbreak (let op: u ontvangt hiervoor een aparte uitnodiging)
10.00 uur:Einde