Online update: Versneld gasgebruik afbouwen? Realistische perspectieven

Deltalinqs Climate Program Rotterdam en Talks EnergieTransitie Amsterdam slaan de handen ineen voor de Online Update over realistische perspectieven op het versneld afbouwen van gasgebruik.

Hoge gasprijzen, de oorlog in Oekraïne en het plan van de EU om versneld van Russisch  af te gaan en de energietransitie te versnellen, hebben grote impact op grootgebruikers van gas. Wat zijn de mogelijkheden op de korte en op de lange termijn? Besparen? Ja graag. Maar hoe en wanneer kunnen we echt over naar andere bronnen en nemen we barrières weg?

Deltalinqs Climate Program Rotterdam en Talks EnergieTransitie Amsterdam slaan de handen ineen voor de Online Update Versneld gasgebruik afbouwen? Realistische perspectieven. De bekende specialisten Hans van Cleef (ABN AMRO) en Gertjan Lankhorst (VEMW) praten u bij over de overwegingen op korte en lange termijn.

Uiteraard is er tijdens de sessie ook ruimte voor vragen en blikken we terug op het Tweede Kamerdebat over verduurzaming industrie dat op 7 april plaatsvindt. Lees hieronder het volledige programma.

Programma:

14.00 uur Opening door Alice Krekt (Deltalinqs Climate Program) en Giulietta Cohen (ORAM TET Amsterdam)
14:05 uurHans van Cleef, senior energy economist, ABN AMRO
14:20 uur Gertjan Lankhorst, voorzitter VEMW en landelijke Klimaattafel Industrie
14:35 uurQ&A en terugblik Tweede Kamerdebat onder begeleiding van Niels Muller, PWC en Raad van Advies TET Amsterdam
15:00 uur Afsluiting

Sprekers:

Hans van Cleef, senior energy economist, ABN AMRO: korte termijngevolgen

  • Energieprijzen zijn sterk gestegen, met name door de oorlog in Oekraïne. Hoe groot zijn deze stijgingen en wat zijn de verwachtingen?
  • De EU heeft een plan gelanceerd om de afhankelijkheid van Russische olie en gas versneld af te bouwen en de energietransitie te versnellen. Hoe realistisch zijn deze alternatieven op korte termijn?
  • Er wordt gesproken over een verbod op olie-import uit Rusland. Is dat mogelijk en wat zijn daar de alternatieven voor?


Gertjan Lankhorst, voorzitter VEMW: lange termijnperspectief

  • Welke opties zijn er om de gasvraag in de industrie snel te reduceren?
  • Wat gebeurt er al in de industrie?
  • Kan de huidige energiecrisis ons helpen om een verstandiger energiebeleid te gaan voeren?